Instrukcje obsługi i najczęściej zadawane pytania Opio
Prawdziwy smak espresso
Nr referencyjny : ES320010
Voir les documents liés
Dokumentacja
Voir les questions les plus fréquentes
FAQ
Zawsze używaj zimnego (prosto z lodówki) i bardzo świeżego mleka. Pianę można uzyskać z każdego mleka, o ile jest zimne i świeże. Jeżeli używasz mleka odtłuszczonego, lepsze wyniki osiągniesz z mlekiem o przedłużonej trwałości.
Upewnij się, że zbiornik, którego używasz do spieniania mleka, również jest zimny/schłodzony. Pojemniki ze stali nierdzewnej lub szkła pozwalają uzyskać najlepsze wyniki.
Spienianie mleka - w 6 krokach:
• Wybierz pojemnik w odpowiednim rozmiarze i napełnij do połowy zimnym mlekiem.
• Włóż końcówkę dyszy pod powierzchnię mleka.
• Szybko otwórz zawór pary, przekręć z połowy na pozycję pełnego otwarcia.
• Opuszczaj pojemnik do czasu, aż usłyszysz charakterystyczny dźwięk SSSST…SSSST.
• Nadal opuszczaj pojemnik (nie kołysać), w sposób przypominający windę, przenosząc mleko w górę pojemnika, tworząc gęstą pianę.
• Podgrzewaj mleko, aż termometr (jeżeli posiadasz) wskaże temperaturę w okolicach 60 °C. Zakręć zawór, wyjmij i bezzwłocznie wytrzyj bezzwłocznie dyszę pary.
Upewnij się, że zbiornik, którego używasz do spieniania mleka, również jest zimny/schłodzony. Pojemniki ze stali nierdzewnej lub szkła pozwalają uzyskać najlepsze wyniki.
Spienianie mleka - w 6 krokach:
• Wybierz pojemnik w odpowiednim rozmiarze i napełnij do połowy zimnym mlekiem.
• Włóż końcówkę dyszy pod powierzchnię mleka.
• Szybko otwórz zawór pary, przekręć z połowy na pozycję pełnego otwarcia.
• Opuszczaj pojemnik do czasu, aż usłyszysz charakterystyczny dźwięk SSSST…SSSST.
• Nadal opuszczaj pojemnik (nie kołysać), w sposób przypominający windę, przenosząc mleko w górę pojemnika, tworząc gęstą pianę.
• Podgrzewaj mleko, aż termometr (jeżeli posiadasz) wskaże temperaturę w okolicach 60 °C. Zakręć zawór, wyjmij i bezzwłocznie wytrzyj bezzwłocznie dyszę pary.
Wetknij cienką igłę w zablokowany otwór. Aby upewnić się, czy dysza pary jest czysta, zawsze przekręć na chwilę pokrętło pary na pozycję pary, aby usunąć resztki mleka z dyszy (podstaw pusty pojemnik na krople) po każdym parzeniu cappuccino. Czyść dyszę pary i wspomagacz spieniania wilgotną ściereczką bezpośrednio po spienianiu.
Kamień w sposób naturalny osadza się wewnątrz ekspresów do kawy. Regularne usuwanie takiego osadu chroni ekspres przed uszkodzeniem i wydłuża okres użytkowania. Zapewnia także utrzymanie najwyższej jakości przyrządzanej kawy. Kamień może również trwale pogorszyć wydajność urządzenia.
Nie należy myć przyrządów do robienia kawy w zmywarce.
Należy regularnie opróżniać tacę zbiorczą oraz, w razie potrzeby, czyścić ją oraz sitko wodą i niewielką ilością łagodnego detergentu, a następnie opłukać i wysuszyć.
Głowicę do parzenia, uchwyt filtra oraz filtr należy po każdym użyciu wyczyścić wilgotną ściereczką, a uchwyt filtra oraz filtr należy przeczyścić również łagodnym detergentem i wodą. Wypłukać i wysuszyć.
Podobnie należy postąpić z tacą nagrzewającą.
Należy regularnie opróżniać tacę zbiorczą oraz, w razie potrzeby, czyścić ją oraz sitko wodą i niewielką ilością łagodnego detergentu, a następnie opłukać i wysuszyć.
Głowicę do parzenia, uchwyt filtra oraz filtr należy po każdym użyciu wyczyścić wilgotną ściereczką, a uchwyt filtra oraz filtr należy przeczyścić również łagodnym detergentem i wodą. Wypłukać i wysuszyć.
Podobnie należy postąpić z tacą nagrzewającą.
Stosuj się do wytycznych dotyczących odkamieniania urządzenia podanych w instrukcji użytkowania twojego urządzenia, gdyż wytyczne mogą się różnić w zależności od modelu.
Zalecamy użycie środka odkamieniającego od producenta.
Przy parzeniu przeciętnie 4 filiżanek dziennie i twardej wodzie, zalecamy odkamienianie urządzenia przynajmniej co 3 miesiące.
Jeśli w twojej okolicy woda jest bardzo twarda, może zajść konieczność częstszego odkamieniania.
Zalecamy użycie środka odkamieniającego od producenta.
Przy parzeniu przeciętnie 4 filiżanek dziennie i twardej wodzie, zalecamy odkamienianie urządzenia przynajmniej co 3 miesiące.
Jeśli w twojej okolicy woda jest bardzo twarda, może zajść konieczność częstszego odkamieniania.
Sprawdź, czy używasz bardzo świeżego i zimnego mleka. Sprawdź, czy dysza pary i wspomagacz spieniania nie są zablokowane.
Może to być spowodowane różnymi czynnikami:
• W zbiorniku nie ma wody; napełnij zbiornik,
• Zbiornik nie jest prawidłowo włożony; naciśnij mocno na zbiornik,
• Filtr jest zablokowany; kawa jest zmielona zbyt drobno. Oczyść pojemnik na filtr i spróbuj użyć grubiej zmielonej kawy,
• Pompa nie jest przygotowana; zobacz w instrukcji, jak przygotować pompę,
• W urządzeniu zgromadził się kamień; odkamień urządzenie,
• Filtr Claris został wymieniony, lecz nie został przygotowany; zobacz w instrukcji, jak przygotować filtr.
• W zbiorniku nie ma wody; napełnij zbiornik,
• Zbiornik nie jest prawidłowo włożony; naciśnij mocno na zbiornik,
• Filtr jest zablokowany; kawa jest zmielona zbyt drobno. Oczyść pojemnik na filtr i spróbuj użyć grubiej zmielonej kawy,
• Pompa nie jest przygotowana; zobacz w instrukcji, jak przygotować pompę,
• W urządzeniu zgromadził się kamień; odkamień urządzenie,
• Filtr Claris został wymieniony, lecz nie został przygotowany; zobacz w instrukcji, jak przygotować filtr.
Po powrocie zasilania urządzenie automatycznie uruchomi się ponownie i będzie gotowe do kolejnego cyklu pracy.
Upewnij się, że taca zbiorcza się nie przepełnia i w razie potrzeby opróżnij ją.
Sprawdź, czy taca zbiorcza jest ustawiona prawidłowo.
Sprawdź, czy taca zbiorcza jest ustawiona prawidłowo.
Sprawdź, czy dysza pary nie jest zablokowana.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia: wyczyścić i odetkać wszystkie otwory dyszy dołączoną igłą.
Odetkać otwory rurki dyszy pary za pomocą dołączonej igły.
Usunąć wkład Claris.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia: wyczyścić i odetkać wszystkie otwory dyszy dołączoną igłą.
Odetkać otwory rurki dyszy pary za pomocą dołączonej igły.
Usunąć wkład Claris.
Należy zaprzestać korzystania z urządzenia. W celu uniknięcia niebezpieczeństw naprawę
należy powierzyć autoryzowanemu serwisowi.
Ziarna arabiki mają najlepszy aromat i naturalnie niską zawartość kofeiny. Eksperymentuj z różnymi odmianami, gatunkami, mieszankami i stopniami palenia, aby znaleźć kawę, która będzie Ci smakować najlepiej. W ujęciu ogólnym im ciemniejsze palenie, tym mocniejsza aromat kawy. Jasne palenie zapewnia pełną gamę aromatów i pozwala uzyskać kawę, która jest jednocześnie łagodna i bardzo aromatyczna - dla prawdziwego konesera. Doskonałe kawy powinny być jasno palone, aby uwolnić całe swoje bogactwo, subtelność i złożoność. Należy unikać ciemno palonych ziaren kawy, ponieważ mogą być one bardziej oleiste i zapychać urządzenie. Sprawdzaj, czy w ziarnach nie ma drobnych kamyczków, które również mogą uszkodzić urządzenie. W żadnym wypadku nie wolno używać kawy mielonej lub instant.
Znakiem rozpoznawczym kawy espresso jest pianka, która powstaje pod wpływem ciśnienia w urządzeniu podczas parzenia kawy. Ciśnienie mierzy się w barach (od 1,5 do 19). Im wyższe ciśnienie tym gęściejsza i większa pianka.
Kawę mieloną należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub paczkach. Aby jeszcze dłużej zachowała swoją świeżość, może być przechowywana w lodówce.
Kawa espresso ma mocniejszy aromat niż zwykła kawa.
Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni.
Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni.
Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
Średnie lub drobne mielenie (lecz nie zbyt drobne). Możesz również poprosić o zmielenie kawy na espresso.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Jeśli uważasz, że brakuje jakiejś części, prosimy skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta. Razem znajdziemy odpowiednie rozwiązanie problemu.
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.
Voir les produits




